Capaceala si efectele sale

Descriere: este un produs apicol mai putin cunoscut, dar cu reale beneficii pentru sanatate; este practic capacul de la fagure, cu care albinele ”sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului. Când albinele aduc nectarul în stup, acesta conţine multă apă. Prin trecerea mierii de albine din celulă în celulă, ea este vânturată şi îmbogăţită cu o serie de enzime, până când proporţia de apă scade la un procent de circa 17-18% şi nectarul se transformă în miere. Pentru a putea păstra mierea (perioade de timp foarte îndelungate), albinele acoperă fiecare celulă din fagure cu un căpăcel format din straturi succesive de ceară şi propolis. Rolul propolisului este de a steriliza mierea, iar rolul cerii este acela de a asigura etanşarea şi de a împiedica pătrunderea aerului. Astfel, mierea se păstrează cu toate calităţile ei, iar termenul de valabilitate devine nelimitat. Acest ”medicament”, realizat de albine în farmacia stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale. Datorită compoziţiei sale, căpăceala are proprietăţi terapeutice şi curative deosebite.

Cateva dintre indicatiile terapeutice ale Capacelii sunt urmatoarele:

  • este un remediu ideal in cazul stomatitei si parodontozei;
  • vindeca bolile respiratorii precum laringita si faringita;
  • ajuta la regenerarea celulelor hepatice, astfel ca este recomandata in afectiuni hepatice – iti recomandam reteta noastra de imunitate;
  • amelioreaza diverse afectiuni ale stomacului,

Doza uzuală recomandată este de 1-3 linguri pe zi pentru adulți și 1-3 lingurițe pe zi pentru copii. Căpăcelele trebuie mestecate și după ce gustul mierii s-a terminat, ceara având un efect benefic asupra cavității bucale, iar dacă se înghite, ajută și în unele afecțiuni digestive precum ulcere, gastrite.