Polenul Beewell

Descriere: Polenul este un produs apicol pe care albinele il recolteaza si prepara pentru hrana puietului. Polenul are o compozitie complexa, continand aproape toate substantele active necesare organismului pentru o viata sanatoasa : proteine , din care jumatate sunt aminoacizi ( arginina, histidina, leucina, metionina etc.), glucide, lipide, minerale (potasiu, fosfor, calciu, sulf, sodiu etc.), vitamine ( B1, B2, B6, C, E, D etc), hormoni, antioxidanti, enzime, antibiotice, si alte principii active, care nu au fost inca identificate.

Polenul se utilizeaza sub 3 forme farmaceutice principale  : granule, pulbere si pasta. Polenul Granule se obtine prin uscarea granulelor colectate in stup.

Cum se colecteaza polenul?  De fapt se colecteaza la urdinisul stupuilui, cu ajutorul unui aparat special, prevazut cu mici gaurele de dimensiunea albinei avand o grila de colectare in partea de jos. Albina revenind in stupina de la culesul de nectar si polen, avand pe picioruse 2 granule de polen vrea sa intre in stup, insa orificiul din aparatul de colectat polen este suficient doar pentru a-i permite acesteia sa intre, granulele de polen cad in grila de colectare. Acesta se usuca natural sau artificial.

Cum se pastreaza polenul? Polenul se pastreaza la adapost de lumina, caldura, umiditate si surse de contaminare.

Indicatii terapeutice: Actiunea terapeutica a polenului include mai ales efecte antianemice, antioxidante, tonifiante generale, calmante, tonicardiace (de intarire a inimii), stimulente ale activitatii sexuale ,antagoniste excesului de foliculina, favorizante ale cresterii.

Acest produs apicol atat de bogat in substante nutritive este indicat, intern, mai ales in afectiuni neuropsihice( astenie, surmenaj, stres, migrene etc), boli endocrine ( intarzieri de crestere la copii, insuficienta tiroidiana, paratiroidiana, hipofizara, corticosuprarenala, si orhitica, spasmofilie, mastoze, fibrom uterin, exces de foliculina, menopauza, tulburari de dinamica sexuala etc), afectiuni digestive( gastroduodenite, colite, colibacilozo, diaree sau constipatie cronica, anemii, denutritie etc), afectiuni cardiovasculare( hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca, insuficienta circulatorie periferica etc), boli hepatobiliare( hepatita cronica, ciroza hepatica, dischinezie biliara etc), prostatite si adenom de prostata. Sunt, de asemenea, semnalate rezultate pozitive in tratarea unor tumori ale tubului digestiv, precum si in alcoolism. Extern se foloseste in unele afectiuni dermatologice (arsuri, degeraturi, eczeme si alopecie).

Polenul se administreaza, in uz intern,  de regula imediat dupa mesele principale, initial in doze de atac 30-40 grame (4-6 lingurite ) de polen granule. Pentru copii doza de atac este 0.4- 0.6 grame de polen granule. Apoi se administreaza in doze de intretinere de doua ori mai mici decat dozele de atac.

O cura de polen dureaza 2-6 saptamani. Ea poate fi repetata dupa o pauza de circa o luna.

Administrarea polenului se face prin mastecatie, deorece saliva creste efectul terapeutic. Pentru persoanele care gasesc gustul polenului fiind prea excentric, recomandam amestecarea polenului cu miere si formarea unei paste mult mai placuta la gust si care poate fi inghitita mai usor.