Laptisorul de matca

Descriere: Lăptişorul de matcă este o substanţa vâscoasă pe care albinele lucrătoare tinere o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene. Deşi nu este produs de către matcă, este destinat acesteia ca şi sursă de hrană. Regina stupului este hrănită doar cu lăptişor încă din stadiul de larvă, iar ulterior pe întreg parcursul vieţii.

Acesta are o culoare alb-galbuie, un gust acrisor, puternic astringent, are un aspect laptos si se consuma altfel decat celelalte produse apicole, respectiv se lasa sa se dizolve sublingual. Deoarece la temperaturi ridicate este distrusă activitatea fiziologică a acestuia, s-au elaborat câteva procedee de stabilizare a lăptişorului de matcă: liofilizare imediată, adaosul unui conservant special sau pastrare sub 0 grade.

Laptisorul de matca este cel mai complet si complex aliment cunoscut de catre omul modern, este singura sursă naturală de acid 10-HDA şi acetilcolină, nutrienţi esenţiali pentru corpul uman, dar imposibil de sintetizat de către acesta.

Acidul 10 HDA este un ingredient activ al lăptişorului ce îi conferă, alături de alte substanţe, proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale puternice.

Compoziţia lăptişorului de matcă este următoarea: apă (66%), glucide (13%), azot aminic liber, acizi aminaţi (acid aspartic, treonină, serină, acid glutamic, prolină, glicină, alanină, valină, metionină, cistină, isoleucină, leucină, tirosină, fenilalanină, lizină, histidină, arginină, triptofan), vitamine (vitamina B1, B2, B5, B6, B12, PP), acizi organici (acid lauric, acid succinic, acid adipic, acid pimelic, acid palmitic, acid suberic, acid palmitoleic), acizi graşi (acid palmitic, acid oleic, acid stearic), minerale (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc, cupru, fier, mangan).

Printre cele mai importante indicatii terapeutice ale laptisorului de matca, se numara urmatoarele:

  • îmbunătăţeşte mecanismele proprii de apărare ale organismului;
  • rol de neurotransmiţător, cu efecte vitalizante pentru creier;
  • corectează dezechilibrele hormonale;
  • reface celulele nervoase şi încetineşte procesele degenerative;
  • previne formarea tumorilor canceroase;
  • stimulează performanţele intelectuale;
  • tonic-energizant general, combate oboseala fizică şi psihică;
  • antioxidant şi antibiotic natural cu spectru larg;
  • depăşirea stărilor depresive;
  • echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, beneficiu pentru care lăptişorul este recomandat persoanelor care suferă de diabet;
  • prevenţia bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi care anihilează acţiunea radicalilor liberi;
  • reducerea durerilor inflamatorii prin creşterea puterii de absorbţie a calciului de către organism;
  • vindecarea rănilor, întrucât crește migrația fibroblastelor, celulele din țesutul conjunctiv care produc colagen;
  • protejarea ficatului;
  • ameliorarea sindromului de ochi uscat și creșterea producției de lacrimi în cazul persoanelor care se confruntă cu această problemă;
  • stimularea producţiei de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii;
  • protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra tenului, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii, datorită efectelor antioxidante pe care le are;
  • diminuarea şi reducerea primelor semne ale îmbătrânirii.